Richard Bona & Mandekan Cubano Group

Koncert

Időpontok:

  • 2018. Június 15. Péntek 20:00 - Barlangszínház

Az amerikai basszus gitáros - énekes, Richard Bona a közép-afrikai országban, Kamerunban születet és nőtt fel. A 90-es évek közepén érkezett New Yorka-ba, ahol különleges hangjával és kisugárzásával lenyűgözte a közönséget. Zenéjét sokan a világklasszis elektromos-basszusgitároshoz, Jaco Pastorius-hoz hasonlították. Bár Richard Bona valóban közreműködött a Pastorius zenei örökségét továbbvivő Jaco Pastorius Big Band lemezén, az összehasonlítást visszautasította és hamar megmutatta saját, igazi hangját a „Scenes From My Life” című debütáló albumán 1999-ben.

A Kamerunból származó Bona hű maradt gyökereihez, mind a hét albumában fellelhetők az afrikai ritmusok. Származásából merítve inspirációt, Bona albumai nemzetközi problémákat is érintenek, mely tükrözi azt a vágyát, hogy zenéjével foglaljon állást az elnyomottakat érintő témákban. Számos díjával, fellépésével és sokéves szakmai tapasztalatával Bona generációjának egyik legsikeresebb és legkeresettebb zenészévé vált. A nagy presztizsű Victoires du Jazz Awards-on 2004-ben neki ítélték a Legjobb Nemzetközi Művésznek járó díjat, ez a rangos elismerés is igazolja Bona képességét, hogy hallgatók sokaságát tudja megszólítani, legyen szó jazzről, popról, bossa nováról, hagyományos, afro-beat vagy funk zenéről. A Steps Ahead együttessel számos színpadon – köztük az Adelaide Nemzetközi Gitár Fesztiválon is – fellépett, és több nagysággal működött együtt, például John Legend-el Tiki című albumának készítésénél, mely Grammy jelölést is kapott 2007-ben a „Legjobb Kortárs Világzene Album” kategóriában.

Amellett, hogy Bona a 2008-as és 2009-es évet is turnéval töltötte, kiadta „The Ten Shades of Blues” című albumát, megmutatva a blues árnyalatait, melyekkel a világ különböző pontjain, a Száhel-övezetben, Brazíliában, Amerikában, Indiában vagy Kamerunban találkozott. Röviddel ezután a Montreali Nemzetközi Jazz Fesztiválon elnyerte az Antonio Carlos Jobim Díjat; a hét résztvevő egyikeként, mint világzenei művészt tűntették ki, akinek hatása a jazz fejlődésére széles körben elismert. A rangos SACEM Jazz Awardon (Grand Prix Jazz SACEM) 2012-ben elnyerte a Jazz Nagydíjat, 2013-ban pedig megjelent Bonafied című, aranylemezzé váló albuma, amelyben különböző kultúrákat vegyít. Zenei világának reneszánszaként útjára indított afro-kubai projektje, a Mandekan Cubano 2018-ban Fertőrákoson is bemutatkozik.

Fellépők:

Richard Bona - basszusgitár, ének / Kamerun - USA

Ludwig Afonso - dob / Kuba - USA

Rey Alejandre - harsona / Mexikó

Dennis Hernandez - trombita / Spanyolország

Osmany Paredes - zongora / Kuba - USA

Luis Quintero - ütős hangszerek / Venezuela

Roberto Quintero - ütős hangszerek / Kuba – USA

 

I. helyár: 7.500 Ft / II. helyár: 6.000 Ft

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS