Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Témapark - Interaktív kaland
Barlangszínház

Kultúra és kirándulás egy helyen

Farinelli

barokk balett

2021. június 26., szombat 20:00 - Barlangszínház

A St. Pölteni Europaballett és a Soproni Petőfi Színház koprodukciója

>>>ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS<<<


A Farinelli művésznéven ismert Carlo Broschi a XVIII. század leghíresebb kasztrált operaénekeseként vonult be a történelembe. Az ő sorsa elevenedik meg ebben a táncelőadásban. A Farinelli nagyszabású produkció egész estés barokk balett, két felvonásban. Izgalom, érzelmek és dráma jellemzi. Az előadást Peter Breuer és Artur Kolmakov koreográfusok álmodták meg a St. Pölten-i Europa Ballett és a Sopron Balett számára.
A címszerepet a francia származású Florient Cador táncolja, a dalokat Kevin Elsnig kontratenor énekli.

A történet: 

Mindenütt őt ünneplik, irigylik, ám életét a rémálmok, traumák, illúziók és a siker elillanásától való félelem jellemzi. Az előadásban megjelenik, ahogy a főhős a villájában éli mindennapjait, miközben illúziók sorozatában, a múltjában barangol. Visszagondol arra, életét Európában sikerek övezték. Felvillan gondolataiban az, amikor az uralkodó meghívására Spanyolországba utazott, ahol a kedélybetegségben szenvedő V. Fülöp királyt is meggyógyította varázslatos énekhangjával. Farinelli hamar népszerűvé vált a spanyol udvarban, közkedvelt alakjává vált a nemességnek. Ottléte alatt megújította a színjátszást a spanyol operaházakban. A darab szerint Farinelli múltbéli szép emlékei elhalványulnak egy idő után. Sötétség borítja a hangulatát, magányosnak érzi magát és felemészti annak a gondolata, hogy az évek múlását nem állíthatja meg. Állandó szomorúság uralkodik rajta, amit csak barátai tudnak időnként elhalványítani. Baráti társaságának fontos tagja egy házaspár, Metastasio és Teresa. Utóbbi az énekes évek óta eltitkolt szerelme. Farinelli Teresa iránti szüntelen vágyakozása, viszonzatlan szerelme szenvedélyes víziókat kelt benne. Az út az énekes számára még így is a mennyek felé nyílik meg.

Peter Breuer és Artur Kolmakov nemzetközi hírű koreográfusok azt szeretnék, ha Farinelli sorsával együtt egy korszakot is bemutathatnának a tánc nyelvén.

 "Az egész darab egy kevés iróniával megfűszerezett misztikus elemekkel átszőtt barokk balett. Farinelli sorsát, titkos álmait, rémálmait, vágyait, mutatjuk meg ennek az időszaknak az ellentétes világával, társadalmi jelenségeivel együtt. Az olasz és francia nemzet vidámsága találkozik a nehézkes etikettel, a spanyol udvarház hangulatával. A néző pedig egy művész sorsán keresztül velünk utazhat ebbe a varázslatos, titokzatos világba." (Peter Breuer)

Egy korszak megasztárja

Farinelli a korszak megasztárja volt. Előadásaitól eksztázisba jött a közönség, a nők önkívületbe kerültek, ha hallhatták énekelni. Uralkodók tartottak a befolyásától. A kor legjobban fizetett, kalandos életű művészeként került be a legendák világába. Mítosza ma is él, hangjának gyógyító erőt tulajdonítottak.

Azt tartják, Farinelli képes volt 250 hangot kiénekelni egyetlen levegővétellel, illetve kitartani egy hangot legalább egy percig. Olyan szintű énekese volt a korszaknak, akiért Händel versenyzett, hogy művét megszólaltassa. Énekesi adottságaira jellemző, hogy a fennmaradt história szerint egy trombitással vívott hangpárbajt is megnyert.

Nehéz azt elképzelni, hogy ha kieresztette a hangját a színpadon, több hölgy a nézőtéren hisztérikusan elájult a megélt katarzistól. Portréit gyűjtötték lányok, asszonyok. Arcképét medáljukba rejtették. Novella született róla. Fürdött a pénzben. A dúsgazdaggá vált megasztár Farinelli 1736-ban Spanyolországba ment, s miután V. Fülöp királyt a legendák szerint „énekével meggyógyította”, az uralkodó befolyásos udvaroncává lett. Mindenki tartott tőle. Csak 1759-ben tért vissza hazájába. Utolsó éveiben képzőművészeti és hangszergyűjteményével foglalatoskodott. Bolognában Farinelli tiszteletére róla elnevezett tudásközpontot alapítottak.

 Szereposztás: 

Farinelli, énekes: Kevin Elsnig

Farinelli (idős) : Florient Cador - res. Marco Marongiu

Farinelli (fiatal): Dominik Vaida - res. Florient Cador

Farinelli (gyermek): Sandra Barredo- res. Rachael Carrier

Teresa: Ema Amaral - res. Claudia Sachetti

Szolgák: Aoibh Ni Broin, Gala Lara - res. Linda Linder, Aoi Iguchi

Spanyol kirány: Ruszlan Szojengosev - res. Marco Marongiu

Spanyol királynő: Rudish Boglarka - res. Beatriz Scabora

Vendégek, a múlt emlékképei, közönség: Sopron Balett & Europaballett: Alina Ternyenko, Aleksandra Tyeplih, Füsi Zsolt, Bogdan Holomej, Rudisch Boglarka, Horváth Renáta, Ruszlan Szojengosev, Vaszilij Nyemcsinov,Manex Alberdi, Iliya Pieshyn, Valentin Domsa, Benjamin Skupien, Marco Marongui, Denise Di Cicco, Rachael Carrier, Beatriz Scabora, Claudia Sachetti, Linda Linder, Nichika Shibata, Mayara Vicoso, Ema Amaral, Sandra Barredo, Lea Wolf, Anna Maria Schauer, Aoi Iguchi - res. Szalai Dóra, Andrej Potapov, Jinsol Park, Ilina Eder, Alina Tüzel, Bruna Chibile. Daniele Raffoul

Forgatókönyv - Peter Breuer 

Kontratenor - Kevin Elsing 

Díszlet - Michael Kropf

Szcenikus - Tóth Kázmér

Fénytervező - Madarász János (MADÁR)

Koreográfus asszisztens - Demcsák Ottó (Harangozó- díjas)

Ügyelő - Kiss Noró

Rendező, Koreográfus - Peter Breuer, Artur Kolmakov 


Az előadással kapcsolatos további érdekességek az alábbi linken olvashatók:
https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1791-farinelli-barlangszinhazi-energiaval.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1793-kiralyok-gyogyitoja.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1779-misztikum-es-varazslat.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1740-farinelli-nemzetkozi-sztarokkal.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1722-barlangsztarok-farinelli%C2%A0.html


Jegyár: 

I. helyár: 7500 Ft 
II. helyár: 6000 Ft 
III. helyár: 3000 Ft  Váltson Barlangbérletet!

Barlangbérlet:

Bármely* 4 db, különböző előadásra szóló jegy megvásárlása esetén, a jegyek árából 20% kedvezményt biztosítunk.

*A Hadházi László estje, Ötórai hangoló és a Kékfrankos Bérlet koncertjeinek kivételével.

Drumbérlet:

A SopronDrum fesztivál két koncertjének egyidőben történő jegyvásárlása esetén 20 % kedvezményt biztosítunk a jegyek árából.

A kedvezmény a két koncertre történő azonos számú jegy vásárlása esetén vehető igénybe jegypénztárunkban és online.

A Soproni Petőfi Színház 2020/21-es évadára bérletet vásárló nézőink az alábbi előadások közül az egyikre 50% kedvezménnyel vásárolhatnak 1 darab jegyet:

2021. június 12. szombat 20.00 - Bánk bán

2021. július 16. péntek 20.00 - Sopron Drum: Robben Ford & Bill Evans - Blues, miles and beyond 

2021. július 17. szombat 20.00 - Sopron Drum: David Friedman Solo Performance & Stanley Clarke Band

2021. augusztus 27. péntek 20.00 - Egy csók és más semmi

A kedvezmény érvényesítéshez szükséges a Soproni Petőfi Színház 2020/21-es évadára szóló bérlet bemutatása személyesen, jegyirodánkban.

Dohnányi bérlet a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikusok Zenekar „Ötórai hangoló” című koncert sorozatára:

A 8 alkalomra szóló bérlet ára: 10.000 Ft

https://prokultura.jegy.hu/seasonticket

A kedvezmények nem összevonhatók.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!