Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Témapark - Interaktív kaland
Barlangszínház

Kultúra és kirándulás egy helyen

Farinelli: kaland, szenvedély

Úgy hódított, mint Caesar. Kaland, szenvedély, és egy korszakos megasztár titokzatos története. Európai ősbemutatóként világhírű koreográfusokkal, Peter Breuerrel és Artur Kolmakovval.

Farinelli: kaland, szenvedély

. Itt mindent megtudhat a produkcióról, az alkotókról, egy emberről, akinek nevére királyok hajtották meg fejüket, a közönség pedig eksztázisba esett.

A Farinelli művésznéven ismert Carlo Broschi a XVIII. század leghíresebb kasztrált operaénekeseként vonult be a történelembe. Amikor színpadra lépett, a hölgyek elájultak a nézőtéren. Hangja gyógyított. Az ő kalandos életét, eltitkolt szerelme iránti érzéseit, önmagával vívott harcait, érzéseit mutatja be a grandiózus táncmű, megidézve a barokk kort, egy ember állandó félelmét a sikertelenségtől és a magánytól. Az izgalmat, szenvedélyt, szerelmet tartogató húsz szereplős koprodukció szeretné meghódítani az európai közönséget. A fertőrákosi premier után július 2-án és 17-én St. Pöltenben látható az előadás.

A koreográfusok a műfaj nemzetközileg jegyzett legnagyobb egyéniségei, akiknek munkáit a világ számos pontján ünnepelték vastapssal a nézők. A forgatókönyvet író német Peter Breuer, a műfaj professzora 1994-ben bemutatott film után érezte azt, hogy a tánc nyelvén is érdekes, izgalmas lehet Farinelli sorsa a színpadon. Az ukrán táncművészet legendája, Artur Kolmakov is egyetértett ezzel, is közös munkájukból született meg a mostani előadás. A produkcióhoz Gerlinde Brendinger tervezésében mintegy 150 jelmez készül, sztárénekest, a nemzetközi szinten kiemelkedő kontratenort, a dél-stájerországi "aranyhangot", Kevin Elsniget is megnyerték maguknak. Ő négy dalt énekel majd az előadásban.

Kevin Elsnig, az aranyhang

Az előadásban fontos szerepet tölt be a zene. Händel, Scarlatti, Nyman és Klaus Nomi muzsikái hangzanak el. Nem akármilyen énekest nyertek meg a szervezők erre a produkcióra. Érkezik Kevin Elsnig kontratenor, aki három éve bekerült a "Das Supertalent" című óriási népszerűségű televíziós műsor fináléjába. A Dieter Bohlenból, Sylvie Meisből és Bruce Darnellből álló zsűrit akkor teljesen lenyűgözte teljesítményével, akárcsak a közönséget. Megkapta a "dél-stájerországi aranyhang" jelzőt tőlük. A különleges hangú művész az elmúlt években miséken, oratóriumokban, operaprodukciókban énekelt, és számos koncerten lépett fel óriási sikerrel Ausztriában, Barcelonában, Veronában, San Franciscóban, a szingapúri Esplanadében. Szólóénekesként több szerepre készül.

Florient Cador lesz Farinelli

A főszerepet a francia származású Florient Cador, a St. Pölten-i Europaballett sztártáncosa formálja meg. A többszörösen díjazott művész, koreográfus, táncpedagógus szinte az egész világon fellépett már. A táncot az emberi lélek legerősebb kifejezési eszközének tartja. Ezt bizonyítja eddigi magas szintű teljesítménye, nemzetközi hírneve. Nagyon készül arra, hogy a barlangszínház közönségét is elvarázsolja. A Coco Chanel életét bemutató előadásban Daliként láthatták már a soproni nézők.

Megelevenedik Casanova és Mozart

A két együttes húsz művésze vesz részt a grandiózusnak ígérkező táncműben, amelyben a soproni csapatból a spanyol király figuráját Ruszlan Szojengosev, a királynőét Horváth Renáta alakítja. A fiatal Farinellit Dominik Vaida formálja meg. A történet forgatókönyve szerint a főszereplőn és baráti körén kívül megelevenednek a színpadon a barokk korszak jellemző személyiségei, zeneszerzői. Mozart, Händel is megjelenik, csakúgy mint Casanova és a spanyol királyi udvarba szintén bepillantást lehet nyerni. Farinelli egyedülálló énekhangjával meggyógyította V. Fülöp királyt, aki állandó kedélybetegségben szenvedett. Láthatjuk a színpadon a körberajongott énekes önmagával vívott harcait és mindazt, amit egy korszak ünnepelt, dúsgazdag sztárja átélt.