Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Barlang 2024
Témapark - Interaktív kaland
Barlangszínház

Kultúra és kirándulás egy helyen

Hair: misztikus előadás

Tompagábor Kornél rendező gondolatai a darabról

Hair: misztikus előadás

– A Hair misztikus előadás a szerelemről, a szeretetről, a barátságról, a háborúellenességről, arról, hogy a művészet mindig a béke oldalán áll – mondta Tompagábor Kornél, aki a népszerű musicalt állítja színpadra a Soproni Petőfi Színház és a zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház koprodukciójában, a fertőrákosi barlangszínházban július végén.


Galt MacDermot – Gerome Ragni – James Rado Hair című musicalje látható Fertőrákoson, majd nem sokkal ezután Zalaegerszegen, s ősztől a Soproni Petőfi Színházban bérletes előadásként több szereposztásban. Tompagábor Kornélnak ugyanazt az előadást három helyszínre kell alkalmaznia a színpadi méretek és adottságok különbözősége miatt. Ez is ad egyfajta különlegességet a darabnak, amit a rendező régóta szeretett volna színpadra állítani.


– Nagyon közel van hozzánk a háború, szinte a zsigereinkkel érezzük, szörnyűségei a lelkünkbe vágnak. Tőlünk pár száz kilométerre fiatalembereket visznek a frontra. A színháznak, a művészetnek meg kell szólalnia a béke mellett. A háború tönkreteszi a családokat, az életeket olt ki, emberi sorsokat és közösségeket dönt romba. Nekünk ilyenkor kötelességünk a magunk eszközeivel jelzést adni. A totális színházban hiszek, abban, hogy egy előadás minden érzékszervünkre hasson a színészi játékon, a felrajzolt viszonyokon és helyzeteken át, s a zenén keresztül is. Színészcentrikus lesz az előadás, erős vizualitással. A darab – és persze a belőle készült film – igazi klasszikus, s hiszek abban, hogy nemcsak annak a generációnak szólnak a nagy zenék, amelynek fülében ott csengenek a slágerek, hanem a mostani fiataloknak is. És őket is közös gondolkodásra készteti a történet. Számomra a színház költészetet is jelent, mert a világ fekete és fehér, ám a kettő közötti átmenetből lesz a színes vízió, amit az alkotótársaimmal szeretnénk megmutatni. Ilyen lesz ennek a produkciónak is a formanyelve, látványosan, dinamikusan kerül színre az előadás – tudtuk meg Tompagábor Kornéltól, aki a soproni és kvártélyházi színészek mellett számít majd a színművészeti egyetem hallgatóira, sőt Békéscsabáról is lesz művész az előadásban.



Sopronban az őszi előadások során Szaszák Zsolt – aki szinte a város szülöttének számít – Bot Gáborral kettős szereposztásban alakítja Bergert, a Petőfi Színházban Bukowski Várhelyi Áron, Sheila pedig Dienes Blanka lesz.


(V.R.)