Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Barlang 2024
Témapark - Interaktív kaland
Barlangszínház

Kultúra és kirándulás egy helyen

Hegedűs a háztetőn

A Barlangszínházban játszik augusztusban a centenáriumát ünneplő Budapesti Operettszínház

Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

A magyar operett évében a 100 éves Operettszínház augusztus 4-én és 5-én Fertőrákoson lép fel a Hegedűs a háztetőn című musicallel.

A helyszín a 20. századi Anatevka, egy zsidók és oroszok lakta falu, ahol a közösség életét a vallás és a mindenre kiterjedő hagyományok határozzák meg. Itt él Tevje, a tejesember feleségével, Golde-val, valamint öt lányukkal. Az apa mindent elkövet, hogy a családot összetartva lányait a tradíciók szerint adja férjhez. A fiatalok azonban vallási eszmék helyett, szerelemből kívánnak házasodni. Az egyre erősödő antiszemitizmussal, a politikai megmozdulásokkal és végül a rendelettel, hogy vagyonukat hátrahagyva el kell hagyniuk őseik földjét!


Fotó: Juhász Éva


Az előadást Magyarországon először az Operettszínházban mutatták be 1973. február 9-én Vámos László rendezésében, a főszerepben Bessenyei Ferenccel. Nagyon fontos mű, mely egyfajta átmenetet képez az operett és a musical műfaja között, különleges zenei világával és keserédes humorával szólítja meg a nézőket. A darabot 1974-ben betiltották, és csak tizenegy év múlva, 1985-ben mutatták be újra, ugyancsak az Operettszínházban.


Bozsik Yvette 2021-es operettszínházi rendezésében látványos tablók, kimerevített pillanatok és érzések, az orosz és zsidó táncművészet motívumait a kortárs táncokéval, balett- és pantomim elemekkel ötvöző koreográfia, valamint a tradíció és a modern ütközését fagerendákkal és tükrökkel megjelenítő díszlet (Khell Zsolt munkája) fogadja a nézőket. "Nem szerettünk volna a régi ikonikus előadásnak megfelelni, hanem egy újat szerettünk volna alkotni, ami reflektál a mai világra. A mű fontos mondanivalója a szeretetben és egységben való létezés, illetve a változás és a hagyomány kettőse." (Bozsik Yvette).


A hegedűs figurája, a zsidó sors szimbólumaként, mint tér és idő őrzője és irányítója végig kíséri az előadásban felvillanó emberi sorsokat. Az előadás egyik leglátványosabb jelenete az álomkép szürreális látomása, ahol a múlt, a jelen és a jövő egybeolvad, de hasonlóan monumentális a kocsma-, vagy az esküvői jelenet is. Berzsenyi Kriszta jelmeztervező Marc Chagall festményéből merített inspirációt, a darab legfontosabb üzenete az egység a jelmezeken is tükröződik. Orbán János Dénes fordításában klasszikus nyelvezeten szólalt meg a mű, szöveghűbb, metafizikusabb változat született, amely jobban hasonlít az eredetihez, ugyanakkor a mai világhoz igazodik. "Szinte 300 szó van a magyar nyelvben, ami jiddis eredetű, próbáltam a dalszövegekbe is minél több jiddis kifejezést beilleszteni." (Orbán János Dénes).


Fotó: Juhász Éva


Az előadást a speciális barlangszínházi helyszínre alakítva mutatja be a Budapesti Operettszínház augusztusban. A főbb szerepekben többek között:  Földes Tamás, Kalocsai Zsuzsa, Jenes Kitti, Kardffy Aisha, Oszvald Marika, Kocsis Dénes, Kerényi Miklós Máté, Németh Attila, Kiss Zoltán, Bardóczy Attila, Vásári Mónika és Füredi Nikolett lesznek láthatók. A Budapesti Operettszínház majdnem teljes társulatát, az Énekkart és a Balettkart is felvonultató monumentális előadást Pfeiffer Gyula főzeneigazgató vezényli.

Koreográfus-rendező: Bozsik Yvette


>>> ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS <<<