Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Barlang 2024
Témapark - Interaktív kaland
Barlangszínház

Kultúra és kirándulás egy helyen

Megnyílt a Témapark

2024. március 29-én a Fertőrákosi Kőfejtő Témaparkja megnyitotta kapuit.

Megnyílt a Témapark

A Témapark látogatását javasoljuk az ún Sziklai benge tanösvényen kezdeni. A tanösvény névadó cserjéje, a Sziklai benge (Rhamnus saxatilis). A növény Közép-Európa mészkőhegységeiben él, Magyarországon ilyen nagy telepekben leginkább a kőfejtő területén fordul elő.

Az útvonalat bejárva a fertőrákosi kőfejtő, a Fertő melléke és a Fertő-Hanság Nemzeti Park természeti értékeivel találkozhatnak látogatóink. A kilátópontokon kialakított tematikus bemutatóhelyek segítségével nemcsak sok érdekes információhoz juthatnak, hanem csodálatos kilátás nyílik a Fertő-tóra és a környező vidékre. A túra lehetőséget ad a Páneurópai Piknik, a Sopronkőhidai börtön történetének, a Fertő tó és Fertő-Hanság Nemzeti Park értékeinek megismerésére is.

A kőfejtő belső területe, a barlang egy többfunkciós, az ember és a természet formálta barlangszerű tér, amely nem szokványos kiállító- és játszóhelyet rejt. A barlangi rész bejártánál láthatók az ún. Pecten-kagylók, a telepet a geológusok a Kagylók-táncának nevezték el. Ez a kagyló a hely jelképe. A Témapark őslénytani bemutató terében delfin testrekonstrukciók, őscápa állkapocs, fosszília másolatok, valódi kövületek, gerinces és gerinctelen ősmaradványok fedezhetők fel.

Pihenésképpen a rendszeresen vetített tájékoztató kisfilmünk megtekintését ajánljuk, amely - a hely bemutatásán kívül - Sopron ikonikus helyeit, nevezetességeit is ismerteti.

A Dohnányi-teremben a Sopronhoz kötődő zeneszerzők művei hangzanak fel az ott elhelyezett KIOSZK-on.


Jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánunk!