Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Barlang 2024
Témapark - Interaktív kaland
Barlangszínház

Kultúra és kirándulás egy helyen

Meseautó - két telt ház a Barlangszínházban

A zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház kétszer töltötte meg nagy sikerrel a fertőrákosi barlangszínházat a Meseautó című musical comedyvel. A közönség vastapssal jutalmazta a teljesítményüket. A rendező Tompagábor Kornél, aki rövidesen vissza

Meseautó - két telt ház a Barlangszínházban

 Az 1934-ben készült Meseautó legendás filmet minden idők egyik legjobb alkotásai között emlegetik, ha szóba kerül a magyar hangosfilm hőskora. Dalai, Kabos Gyuláék szenzációs alakítása, a népmesékre emlékeztető történet a szegény és a gazdag egymásra találása, szerelme, a társadalmi különbségek vígjátékszerű ábrázolása már csábította a fillmeseket, hogy modernizálják. Ez 2000-ben megtörtént.

Majd eljött az idő, hogy megzenésítsék színpadi darabként, musical formában. Vadnai László és Vitéz Miklós forgatókönyve alapján a szövegkönyvet és a dalszövegeket Szente Vajk és Galambos Attila írta, a zeneszerző Bolba Tamás. Az ikonikus Meseautó című dal szerző: Márkus Alfréd és Harmath Imre voltak annak idején

A darab, mint musical comedy nagy sikert ért el az országban. Most Tombagábor Kornél döntött úgy, színházukkal, a rá jellemző színpadi és rendezői világgal megmutatja a nézőknek ezt a történetet. Sok humorral, szórakoztatóan, szellemesen és különleges látványvilággal, (Szili Péterrel dolgoztak együtt) egy roncsetelepre vitte a sztorit, onnan jutunk el különböző helyszínekre a szereplőkkel kis feliratok segítségével.Ők ott ülnek a színpadon, mintha jelképesen utaznának az előadással Szőke Júlia jelmezeiben.

A közönség pedig így látta viszont Kovács Vera banktisztviselő és Szűcs János vezérigazgató találkozását, kalanos szerelmük romantikus beteljesülését.

 Az előadás közönségsikerének a titka az ötletes rendezés, a találékonyság, a profi színészvezetés, amely azt is lehetővé tette hogy látványosan megmozgassák a stábot - Kósa Ruben koreográfiái showszerűen hatottak. A siker másik titka pedig a színészek, akik önfeledten komédiáztak, bújtak bele a szereplők bőrébe és nagy élvezettel játszották, énekelték, táncolták az előadást, amelynek dalai újszerűen, slágerszerűen hatottak ebben a feldolgozásban. Szerethető, emlékezetes produkció született, annak is aki szereti a nosztalgiát és a mában, megújult szövegkörnyezetben követhette végig " A mesék meseszép kocsijának" és azzal együtt a szerelmesek sorsát.

Természetesen sokan várták a magyar filmgyártás kultikus, nosztalgikus mondatait a stempliről, vagy pedig Halmos Aladár telefonos jelenetét, amikor a Szűcsöket próbálja beazonosítani a "Mit sütsz kis szűcs, tán sós húst sütsz kis szűcs?" nyelvtörővel.

Így vonult be ez a film magyar mozi történetébe, az előadás pedig emlékezetes élményt nyújtva a nézőknek a barlangszínház idei műsorában.

(V.R.)