Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Témapark - Interaktív kaland
Barlangszínház

Kultúra és kirándulás egy helyen

Véget ért a Királynők & királyok évada

Szeptember 10-én tartotta zárókoncertjét a Barlangszínház a 2022-es évadban.

Egy újabb nyarat hagytunk magunk mögött. Fergeteges évadot zártunk, elképesztően hálások vagyok a nézőknek, munkatársainknak, a műszaknak, mindenkinek, akik nélkül ez nem történhetett volna meg.A Királynők és királyok évada egy elképesztő nyarat foglal magába. A jegyek több mint fele már karácsony előtt elfogyott, ami remek ajándék volt számunkra, hogy ti is annyira várjátok a nyarat, mint mi. Nagyon változatos repertoárral készültünk erre az évre, mindenki megtalálhatta a maga kedvencét. Musicalek, operett gála, táncelőadás, családi kikapcsolódás és a jazz és komolyzene kedvelői is találhattak kedvükre valót.Fotó: Griechisch Tamás

Az évadot a Punnany Massif zenekar nyitotta, akik még soha nem játszottak a Fertőrákosi Barlangszínházban. Most akusztikus jellegű koncertet hoztak, ami nem azt jelentette, hogy a hangzásvilágból kimaradt volna az elektronika. Sőt, a gitárok úgy szóltak, és magas színvonalon szinte párbajoztak egymással. Akárcsak a hegedű, amely behozta az atmoszférába a folk vonalat. A frontemberek ülve adták elő a népszerű, a rajongók által kívülről fújt, közösen énekelt, szövegelt dalokat, slágereket. A falak erőt, súlyt, mélységet adva visszhangozták a szövegeket, melyek rájuk jellemzően sok költői képet, áthallásos mondanivalót hordoztak, életről, sorsokról, emberi kapcsolatokról, társadalomról, s ez a hangulat még erőteljesebben székhez szögezte a hallgatóságot.

A nyitóhétvégén Szulák Andrea és a Stúdió 11 Ensemble zenekar olyan fergeteges, emlékezetes koncertet adott a Barlangszínházban, hogy aki látta, az nem könnyen felejti ezt az estet.
Június elején hatalmas, katarzisba hajló sikert aratott az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című nagyszabású musical stábja a zsúfolásig megtelt Barlangszínházban. A jegyek villámgyorsan elkeltek a grandiózus, egyedülálló látványvilágú produkcióra, amelynek hatalmas díszleteit öt kamion szállította a barlangszínházba, és több napig építették fel. Ebben az évadban ilyen kiállítású előadás nem érkezett több a játszóhelyre.


Elsöprő, fergeteges siker szólt Sissi, a magyar királyné produkciónak a művészi teljesítményeknek, egy legendának, Erzsébetnek, aki végtelen, titokzatos nőként él a mai napig sok magyar lélekben. A Monarchia Operett biztosra ment Huszka Jenő és Szilágyi László művével. Erzsébet királyné és Gróf Andrássy Gyula nem igazolt szerelmének története sokakat érdekel. A Sissi-legenda a ma napig él a világ legtitokzatosabb asszonyának hírnevével együtt. Az operett végtelenül nagy siker volt a barlangban is, június 11-én.
A zongorák magyarországi királyaival, sztárművészeivel - Bogányi Gergely, Binder Károly, Boros Misi, Varga Gábor - nemzetközi hírű balett-táncosokkal készül koncert és táncjáték Bartók Béla A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című legendás szerzeményeire a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Produkció, valamint az InterEUropa Balett országosan egyedülálló összművészeti előadásában hazai ősbemutatóként. Zúgó, szűnni nem akaró vastaps, zsúfolásig megtelt nézőtér fogadta a meghajló szereplőket, az alkotókat június 18-án a barlangban.


Mintha egy James Bond filmből léptek volna elő. Három hangmágusnő, végzetes díva, Nazide Aylin, Missy May, Maya Hakvoort úgy énekelt vasárnap este a fertőrákosi barlangszínházban, hogy megállt a levegő a színpadon, a nézőtéren ámulatba esett a közönség, a falak erősen tartották magukat, a csillagok pedig beköltöztek a játszóhelyre. Jelképesen, és a szólistákkal együtt a valóságban is. Alex Johansson vezényletével a Győri Filharmonikus Zenekar a 007-es ügynökről szóló sorozat leghíresebb zenéit játszotta elképesztő, fergeteges sikerrel június 19-én.
Székükből felállva, hangos bravózások közepette standing ovation-nel ünnepelte a közönség a Bál a Savoyban revüoperett stábját az idei szezon német nyelvű előadásain a Barlangszínházban. A soproni teátrum népszerű produkciója ott folytatja hódító útját, ahonnan egy esztendővel ezelőtt elindult. Karneváli hangulatot varázsol a nézőtérre.


A Fertőrákosi Barlangszínházban dupla teltházas koncertet adott Zorán június végén. A magyar zenei legenda a dalok és a szerzők titkáról, a nézőtéri energiáról, a nosztalgiáról beszélt. A magyar legenda remek hangulatú koncertjét az ország legjobb session zenészei kísérik már hosszú évek óta. Így a hangzásvilágra, a zenei igényességre most sem lehetett panasz.
Olyan hangvarázslatban részesült a közönség a Lehár-gálán, hogy ámulatba esve felállva ünnepelte lelkesen az egész produkciót, a szólistákat: Benedekffy Katalint, Szeghő Adriennt, Boncsér Gergelyt és Jenei Gábort. A zeneszerző szellemisége ott lebegett a színpad felett, és betöltötte az évszázados falakat az operettek világával.
Két felvonásos komolyzenei koncerttel köszöntötte a SopronDrum nemzetközi ütősfesztivált a Győri Filharmonikus Zenekar péntek este a fertőrákosi barlangszínházban. Az elhangzott művekben főszerepet kaptak az ütőhangszerek. Salute SopronDrum!Kiadós adagot kapott a zene legjavából a soproni közönség szombat este: a barlangszínház színpadán a gitármágusnak méltán nevezett amerikai Stanley Jordan, a chilei basszusgitáros virtuóz, Christian Gálvez, valamint a magyar tHUNder Duó, azaz Dörnyei Gábor és Horváth Kornél ütőhangszeres művészek kápráztatták el a közönséget.
Fantasztikus koncerttel koronázta meg az idei SopronDrumot a David Sanborn Acoustic Band. Az együttes 76 éves névadója amikor fújni kezdte hangszerét, az altszaxofont, játéka ugyanazt az erőt és fiatalosságot sugározta, mint a legendás Woodstockon való fellépésekor. Életre szóló élményt adott most a barlangszínházi közönségnek.
Dés László Legyen úgy! című koncertjét felállva ünnepelték a nézők a fertőrákosi barlangszínházban. A zeneszerző, előadó vendégei Básti Juli és Tóth Vera voltak. Ők szintén hozzájárultak a kirobbanó sikerhez. Utolsó számként a Mi vagyunk a grund! hangzott el, s ezzel feltették a koronát az estére.


Farkasok, rókák, medvék voltak láthatók a fertőrákosi barlangszínházban, júliusban hat alkalommal, 22-én, 23-án, 29-én és 30-án. A Vadak Ura – The Covenant nagyszabású családi musical a Soproni Petőfi Színház és a TBG Production országos sikerű közös előadása misztikus, katartikus pillanatokban bővelkedő szórakoztató zenés darab a leghűségesebb város kedvelt színészeivel, ámulatba ejtő látványvilággal, fergeteges táncokkal mind a hat alkalommal teltházzal örvendeztette meg a barlangot. A karibi, afrikai ritmusok, dallamok, gospel, pop, és egy történet hűségről, szerelemről, barátságról, a természet dicséretéről szóltak.
Dupla Csókkirály koncertshow várta a nézőket augusztusban, és mindkettőre nagyon hamar elkapkodták a jegyeket. Nem is váratlan ez, hiszen a koncertshow producere Feke Pál is énekelt a műsorban, pedig általában nem szokott. Nem csak elképesztő Hungária slágereket hallhatott a közönség, de a látványvilág, a fényshow és a táncosok is elbűvölték a kétszeres teltházas nézőteret.
Alig töltötte be a harmadik X-et, de már világsztárnak számít Péter Bence. A fiatal magyar zongoraművész 2012-ben került be a Guinness Rekordok Könyvébe, amikor egy perc alatt 765 hangot szólaltatott meg a zongorán. A tehetséges virtuóz augusztusban a Győri Filharmonikus Zenekarral koncertezett a Fertőrákosi Barlangszínházban úgy, hogy korábban még soha nem lépett fel zenekarral színpadon. A Határok nélkül című koncertben is megmutatja a fiatal tehetség, hogy zongorán hogyan érvényesül egy populáris zene, mintha csak klasszikus hangszerre írták volna eredetileg is a dalt.


Felállva ünnepelték a nézők a Lévi Story – A farmerkirály című klezmer musicalt a baralngban is. Jávori Ferenc, Kállai István & Gábor és Müller Péter Sziámi darabja Kerényi Miklós Gábor rendezésében augusztus 26-án és 27-én volt látható nálunk. A főbb szerepekben Szabó P. Szilveszter, Szulák Andrea/Módri Györgyi, Kerényi Miklós Máté, Haraszti Elvira, Kardffy Aisha látható.
Olyan elképesztő évad van a hátunk mögött, amiről álmodni sem mertünk volna. Bár már serényen kezdjük szervezni a következő nyarat, mégis néha elkalandozunk és a nosztalgiáinkban komolyzenei koncerteken Ötórai hangolókon és a JazzCsütörtök borai és sörei és ízvilágában találjuk magunkat olyan művészek koncertjeinek emlékeiben, mint Kollmann Gábor, Fekete-Kovács Kornél, Szabó Dániel és Bartók Vince triója, Binder Károly, Szakcsi Lakatos Béla és Varga Gábor. A Dohnányi terem koncertjeivel idén is elvarázsolta a közönséget. Az Ötórai hangolók sztárjai a Liszt Ferenc Szimfonikus zenekar tehetséges művészei idén Mozart, Haydn, Goldmark, Schubert, és Dohnányi zenéivel képráztatták el a komolyzene kedvelőit.

Az idei zárókoncert talán nem volt már meglepetés senkinek, Rúzsa Magdi koncertje (idén is) feltette a koronát a nyárra, elbúcsúzva a Királynők és királyok évadától. 

Találkozzunk jövőre a Barlangszínházban! Addig is használjátok ki a jó időt és gyertek kirándulni a Témaparkba! Az ősziszünet végéig várunk titeket sok szeretettel!