Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Témapark - Interaktív kaland
Barlangszínház

Kultúra és kirándulás egy helyen

Világörökségi útlevéllel a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban

Világörökség útlevéllel barangolhatók be a Fertő-táj megújult látnivalói

Világörökségi útlevéllel a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban

A világörökség útlevél a Fertő-táj kiemelt  attrakcióit köti össze 2022. december 31. érvényességgel. Azok a vendégek, akik legalább 6 helyen rendelkeznek pecséttel, a Peisoniában egy ajándékot vehetnek át.

A projekt fejlesztéseinek köszönhetően két új látnivaló és négy nevezetesség korszerűsítve, helytörténeti, kulturális és természeti kincsekkel gazdagítva várja mindazokat, akik szeretnék közelebbről megismerni e táj rejtett értékeit – tájékoztatott a konzorciumvezető Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa.

A hat település és a környék látnivalóinak felfedezéséhez számtalan segítséget is kaphatnak az utazók. A legkisebbeknek készült a Színezd ki a Fertő-tájat kifestőkönyv, a pedagógusoknak és a szervezett kirándulások kedvelőinek pedig a Fertő-táj útikalauz, egy könnyedén zsebre tehető leporelló a legfontosabb érdekességekkel.Emellett minden utazó számára elérhető az összesen tízezer példányban kiadott Világörökség útlevél is, amely hatnyelvű idegenvezető alkalmazással kiegészülve kalauzolja végig az utazókat a környéken, és a projekt keretében felújított világörökségi helyszíneken.Az egyes megállóknál pecséteket gyűjthetnek a túrázók, s akik az útlevélben szereplő tíz látnivalóból legalább hatot felkerestek, ajándékkal gazdagodhatnak. A két nyelvi verzióban, magyar-német és angol-román-olasz-szlovák nyelven elérhető passzusban szereplő turisztikai látnivalók kedvezménnyel látogathatók.

A Világörökség útlevélhez ezeken a helyszíneken lehet hozzájutni: Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház; Mithras-Szentély – Fertőrákos; Gloriette-kilátó – Fertőboz; Papkert – Hidegség; Fertőhomoki Tájház; Mariska Néni Háza – Turisztikai Információs Pont – Hegykő; Peisonia Látogatóközpont – Fertőszéplak; Tájház – Fertőszéplak; Sarródi Tájház; Lászlómajor Bemutatómajorság és Látogatóközpont – Sarród.

A táj felfedezését érdemes Fertőszéplakon, a felújított Széchényi-kastélyban kezdeni, ahol a projekt keretében látogatóközpontot (lásd az alábbi videót) alakítottak ki. Szintén új fejlesztés Hegykőn a Mariska Néni Háza, itt kapott helyet a település turisztikai információs központja.