Témapark

TÉMAPARK

A terület természeti, kőzettani és őslénytani értékeit bemutató kiállítás

 

A 2013-ban kezdődő beruházással lehetővé vált a kőfejtő természetes környezetének bővebb megismerése. Így már nem csak a felszínen, de a barlangbelsőben kialakított tematikus parkban is szemlélődhetünk, utunkon ismeretterjesztő táblák segítik a tájékozódást.

A kőfejtő felszínén vezető Sziklai benge Tanösvény elsősorban a fertőrákosi kőfejtő, másodsorban a Fertőmelléki-dombsor és a Fertő-Hanság Nemzeti Park természeti értékeit mutatja be. A kilátópontokon kialakított tematikus bemutatóhelyek segítségével megismerheti a fontosabb élőhelyeket, az ösvény mellett előforduló védett növény- és állatfajokat, a jelenlegi és a múltbeli tájhasználatot. A kőfejtő belső területe (barlang) egy többfunkciós, az ember és a természet formálta barlangszerű tér, amely egy nem szokványos kiállító- és játszóhelyet rejt.


A kiállítás két nagyobb egységre válik szét:
1. őslénytani bemutató, amely a területen fejtett lajtamészkő keletkezésének körülményeivel foglalkozik (életnagyságú ősbálna, őscápa, ősdelfin testrekonstrukciók, őscápa állkapocs, fosszília másolatok, valódi kövületek, gerinces és gerinctelen ősmaradványok, filmvetítés, diorámák),
2. valamint a lajtamészkő hasznosításával foglalkozó egység (mészkőfajták bemutatása, kőtömbök, lapidárium).
A két fő terület további egységekre bontható:

 

1. A Lajtamészkő Formáció kialakulás – A miocén (badeni) tengeri élőhelyek:
- Bevezető
- Időalagút
- Miocén tenger csarnoka
2. A lajtamészkő hasznosítása:
- Kőbányászat csarnoka
- Kőfaragás csarnoka

 

 

INFO & JEGY